Putere si pofta de viata – alegand polenul crud

 

Dupa cum au consemnat nume mari din antichitate – Virgil, Plinius, Hipocrate, Pitagora – polenul are un rol deosebit in intinerirea organismului uman, aducand un suflu proaspat de viata si intarziind imbatranirea. In Asia si Europa sunt inregistrate numeroase cazuri in care apicultori ce consumau frecvent miere, polen, laptisor de matca, propolis au depasit varsta de 100 de ani.

 

Cum sunt insa aceste lucruri explicate din punct de vedere stiintific?

Sa intelegem insa, pentru inceput, ce este de fapt acest produs apicol de exceptie. Polenul de albine este considerat si astazi ca fiind unul dintre cele mai pure alimente naturale, cu valente nutritive si medicinale uimitoare. Acesta are in compozitia sa celule germinale masculine (dezvoltate de toate plantele cu flori) – ele asigura asadar viata plantelor prin reproducere. Polenul reprezinta numerosi microspori (dezvoltati de flori dar si de conurile de conifere). Micile albine aleg cu mare atentie cele mai bune granule de polen, din sutele de mii de flori prezente in arealul lor. Aici sunt prezente doua categorii de polen – granule de polen anemophile (ce nu sunt culese de albine, producand reactii alergice) si granule de polen entomofile (culese de albine, cu un continut ridicat de nutrienti). Acestea din urma sunt utilizate pentru tratarea alergiilor la polen (cel purtat de vant). Dupa colectare, albinele amesteca polenul cu o substanta lipicioasa eliberata de stomac – pentru a facilita transportul acestuia. Culoarea polenului este data de o serie de pigmenti, aratand uneori si sursa acestuia. Unii sunt solubili in apa, altii nu.

Ce reprezinta asadar polenul? Acesta constituie un mix incredibil de vitamine (intr-o proportie perfecta), minerale, proteine, aminoacizi, hormoni, enzime, grasimi si antibiotice naturale.

In polenul crud se  gasesc intre 5000 si 9000 de micrograme de carotenoide active – ce sunt transformate in vitamina A, in corpul uman. Fata de morcovi, polenul crud are de 20 de ori mai mult caroten – provitamina A de care vorbeam anterior. Tot in polen exista si pigmenti flavin (flavone, flavonoli). In polen se gasesc si vitamina B (B1, B2, B6, B12), acid nicotinic, acid pantotenic, acid folic. Foarte adesea acestea se gaseste si in fructe si legume proaspete. Polenul contine si vitamina D, E si C.

Spre deosebire de aceste vitamine, pastura contine si vitamina K. Aceasta rezista chiar si dupa doi ani.

Rutina este de asemenea parte din polen – consumarea zilnica de polen crud asigura necesarul de rutina.

Ca si componenta minerala, trebuie sa amintim: Calciu, Clor, Cupru, Fier, Magneziu, Mangan, Fosforul, Potasiu, Siliciu, Sulf si altele (toate acestea sunt prezente in polen intr-o forma digerabila). Cenusa minerala totala din polen poate varia la 1 la 7% (cu o medie medie de 2,7%).

Ca si continut proteic, polenul se face remarcat printr-un procent de 10-35% (acest raport depinde de plantele de provenienta). Media se situeaza astfel la 20%. Ca si continut de aminoacizi, polenul se aseamana cu laptele, ouale, carnea de vita, etc. Astfel, ca analiza cantitativa, aminoacizii se prezinta (la 100 parti materie uscata):

  • Arginina 5,3 %
  • metionină 1,0 %
  • Histidină 2,5 %
  • Phenylalamine 4,1 %
  • Izoleucina 5,1 %
  • Treonină 4,1 %
  • Leucina 7,1 %
  • Triptofan 1,4 %
  • Lizină 6,4 %
  • Valină 5,8 %

Acesti aminoacizi sunt indispensabili în dieta noastra zilnica neputand fi fabricati sau sintetizati în organismul uman. 25 de grame de polen consumat zilnic reprezinta aportul necesar de aminoacizi esentiali.

Ca zaharuri, polenul contine 10-15% – glucoza, fructoza, pentose, rafinoza, stachyose si zaharoza.  Ele sunt digerate foarte usor de organismul uman, regasindu-se de altfel si in miere.

In polen mai este prezent si amidon, lecitina, amine, nuclein, guanină, xantin, hipoxantină vernine, gume, rășini, hidrocarburi (0,57% ), steroli (0,6%), polipeptide, ADN, riboza, desoxyribose, acidul hexuronic, uleiuri (medie 5%) si diversi factori de crestere.

 

Rolul in digestie

Pentru a profita de enzimele din polenul crud acesta nu trebuie incalzit – de aceea, alegeti mereu polen crud bio. Aceste substante (enzimele), prezente in polen, sunt catalizatorii biologici esentiali in etapa digestica. Principalele enzime din polen sunt amilaza, catalaza, cozymase, citocromul, dehidrogenaza, diaphorase, diastaza, acidullactic, pectasă și fosfataza. Un amestec de polen proaspat poate conține intre 500 – 1000 de micrograme de cozymase pe gram (valoare comparabila cu cea a drojdiei).

 

Polenul crud ca antibiotic si ca supliment pentru alte nevoi

La fel ca propolisul, si polenul este apreciat pentru valoarea sa antibiotica. Mai mult de atat, polenul este recomandat gratie efectului sau favorabil asupra pielii. De asemenea, creste performanta fizica si mentala.