Laptisor de matca pur

 

Aceasta substanta unica, produsa direct de catre glandele hipofaringiene ale albinelor, are un rol deosebit. In stup, ea este utilizata ca aliment pentru larve, in primele 3 zile de viata; de asemenea, laptisorul de matca reprezinta hrana reginei de-a lungul intregii sale existente. Gratie acestei substante, regina traieste mai mult decat restul albinelor si ajunge la dimensiuni mai mari.

Sa urmarim in continuare principalele proprietati ale acestei substante, raportandu-ne la numeroasele studii si analize. Vom face referire la laptisorul de matca pur (crud):

 • Lupta impotriva hipertensiunii arteriale, reducand nivelul colesterolului din sange.
 • Este unica sursa naturala de acetilcolina pura – substanta direct legata de puterea de concentrare, memorie, functionarea sistemului nervos (fiind un important neurotransmitator). Aceasta mai este intalnita si in maduva spinarii, avand un important rol alaturi de endorfina, serotonina, encefalina, adrenalina si dopamina
 • Este un ingredient important in producerea de cosmetice – in special de masti pentru fata. Gratie proprietatilor sale, laptisorul de matca reduce acneea, hidrateaza in profunzimea pielea si catifeleaza tenul.
 • Este unul dintre cele mai bune tratamente naturiste, fiind administrat ca atare sau alaturi de alte cosmetice naturale (bio) pe baza de miere, gel de aloe vera, argila etc.
 • Recomandat si dietelor, gratie nivelului ridicat de vitamine, minerale, aminoacizi si felului in care energizeaza.

Laptisorul de matca este astfel recomandat persoanelor de orice varsta, in orice etapa a vietii.

Compozitie si atribute

 • Laptisorul de matca contine o gama variata de vitamine, in special paleta de vitamine B. Dintre acestea cea mai mare concentratie o are vitamina B5 – acidul pantotenic – necesar pentru asimilarea alimentelor. Dupa cum am spus si mai sus, astfel se obtine o imbunatatire a sistemului nervos si a glandelor suprarenale – recomandat asadar in perioade de stres pronuntat sau epuizare psihica.
 • 10 HDA (acid 10-hidroxi-2-decenoic), o componenta prezenta doar în lăptișorul de matcă cu puternice efecte antifungice, antibacteriene și antivirale. Ajuta de asemenea la imbunatatirea imunității si inviorarea organismului.
 • Acetilcolină (lăptișorul de matcă pur este unica sursă naturală de acetilcolină pură): este responsabila pentru transmiterea impulsului la neuroni – memorie, forta de concentrare, consolidarea sistemului nervos.
 • 18 aminoacizi, dintre care 8 esențiali: parte esentiala a proteinelor și predecesori ai unor hormoni importanți pentru organism – de exemplu, triptofanul este precursorul serotoninei, numita si „hormonul fericirii”; aminoacizii joacă un rol important pentru întărirea și păstrarea imunității.
 • minerale, oligoelemente, lipide și acizi grași esențiali.
 • Lăptișorul de matcă pur este indicat și în caz de: insomnii, tulburări de menopauză ori menstruație, colesterol ridicat și hipertensiune, afecțiuni endocrine și ale ficatului. Amana procesul îmbătrânirii.

Utilizare in cosmetica

Laptisorul de matca pur este folosit in pregatirea mastilor si cremelor pentru piele. Exista o serie de retete, pentru principalele tipuri de ten:

 • TEN MIXT SI NORMAL: 1 lingurita miere, 1 lingurita lapte, 2 lingurite infuzie musetel, 1g laptisor de matca. Din acestea se realizeaza o crema bine omogenizata care se aplica pe fata; dupa 20 de minute se inlatura cu apa.
 • TEN GRAS: 1 albus de ou batut spuma, 1 lingura miere, 4 linguri iaurt, 1 lingurita polen crud, 2 linguri tarate fine de grau, 1g laptisor de matca pur. Amestecul bine omogenizat se aplica pe fata; dupa 30 de minute se inlatura cu apa.
 • TEN RIDAT: 1 lingura miere, 1 lingura avocado, 1 lingurita ulei de masline, 1g laptisor de matca pur. Din acestea se realizeaza o crema bine omogenizata care se aplica pe fata; dupa 20 de minute se inlatura cu apa.

Pastrare

Cel mai bun mod de depozitare a laptisorului de matca este in frigider (2-6°C) sau omogenizat în miere 2%, la temperatura camerei (de ex. 20 gr lăptișor de matcă pur la 1000 gr de miere).